FI mörkar amorteringsbrott – vill inte hänga ut bankerna Stockholmsbörsen i dag
Arkivbild: Maria Landeborn.  Allis Nettréus/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Ekonomen: Minusränta kan ge osund hetsjakt på avkastning

Privatspararna har inget egentligt alternativ för att få sina pengar att växa än att investera dem i aktier, på en börs som sätter det ena rekordet efter det andra. Det säger Danske Banks privatekonom Maria Landeborn till SvD Näringsliv.

Hon menar att det är minusräntan som stryper alla andra alternativ, och flaggar för att det kan leda till en osund situation.

– Man kan misstänka att jakten på avkastning får människor att ta risk på ett sätt man annars inte hade gjort, säger hon till tidningen.

Igår 19:05
och höj bolånetaket, föreslår den förre Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tipset: Sälj av svenska aktier – köp i Nordamerika

Politikernas vapen får vila när val ska vinnas

Det råder inget tvivel om att konjunkturavmattningen är ett faktum men den makroekonomiska nedgången kan också komma att stabiliseras, skriver Söderberg & Partners i sin senaste strategirapport.

Dollarstyrkan lär däremot hålla i sig vilket kan hämma tillväxtmarknader som Söderberg & Partners viktar ner tillsammans med europeiska och svenska aktier. Aktier anses generellt vara en svag placering. Men det som Söderberg & Partners tror kommer att fungera på utvecklade marknader är nordamerikanska och japanska aktier.

Igår 09:44
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Illustrationsbild: Tjurstaty i Shanghai.  Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
höstens val och många tror att Dagens börs internationellt
Amorteringskravet i kombination med ökade blancolån

Ny tulloro sänkte Wall Street – Kina förkortar besök i USA

Wall Street öppnade svagt uppåt på fredagen och närmar sig en ny rekordnivå, skriver CNBC. Men drygt fem timmar in i handeln vände indexen nedåt:
• S&P 500: -0,5
• Nasdaq: −1,0
• Dow Jones: -0,6
Indexen vände till negativt territorium efter nyheten om att en kinesisk handelsdelegation ställt in ett planerat besök hos jordbrukare i Montana nästa vecka. Delegationen kommer i stället att åka hem tidigare än vad som ursprungligen var planerat.

Enligt Reuters tolkar marknaden beslutet som ett tecken på att de tidigare förhoppningarna om en upptinad handelsrelation mellan USA och Kina dämpas.

– I det här fallet är det mer oroande, eftersom det är Kina som har fattat beslutet och inte Trump, säger marknadsstrategen Willie Delwiche till nyhetsbyrån.

Åtta av de elva största S&P-sektorerna sjönk, med det tullkänsliga techindexet i botten på minus 0,7 procent.

Samtidigt har handelssamtal hållits i Washington, där president Donald Trump har uttryckt en önskan om att få ihop ett komplett handelsavtal med Kina – inte bara en överenskommelse om att Kina ska köpa mer amerikanska jordbruksprodukter, skriver nyhetsbyrån.

Igår 20:01
TT.
undefined

Blandad utveckling i Asien – billig yen lyfter Nikkei

Asiens börshandel öppnade uppåt på fredagsmorgonen efter återupptagna handelssamtal och något sänkt ränta i Kina. Vid 05.25 svensk tid var utvecklingen mer blandad:
• Nikkei: +0,4
• Shanghai: –0,1
• Shenzhen: –0,1
• Hongkong: –0,0
• Kospi: +0,2
En billigare japansk yen bidrar till börsuppgångar i Asien, skriver TT.

På torsdagen återupptags handelssamtalen mellan Kina och USA i och med att en kinesisk vice finansminister besökte Washington. Enligt CNBC inväntar investerarna den fortsatta utvecklingen.

Samtidigt sänkte den kinesiska centralbanken i går räntan för sina mest kreditvärdiga kunder i syfte att sänka lånekostnaden och på det sättet stimulera ekonomin som växer i allt långsammare takt.

Majoritet vill sänka skatten för äldre som jobbar Igår 03:29
Läs mer om Dagens börs internationellt
Anna Hofling Johansson och Björn Nicolai. Foto: Pressbilder

Här är den viktigaste förmånen för dina anställda

Runt var femte småföretagare saknar kollektivavtal. Många av dem gör heller inte avsättningar för tjänstepension. Det handlar ofta om små företag som anser att de inte har råd, men det förekommer även i branscher med gott om pengar, till exempel på advokatbyråer och inom media och PR.

Men tjänstepensionen är viktig för den som vill vara en attraktiv arbetsgivare.

– Pensionsfrågan bör hamna mycket högre upp på agendan för många företagare. Det är viktigt att ge sina anställda schyssta villkor, såsom pension och försäkring. Medarbetarna stannar längre vid bra villkor, säger Anders Gullesjö, affärsområdeschef på Danske Bank.

5 sep
på bostadsrättsföreningarna. Trenden är att skulderna Illustrationsbild: Människor i Berlin deltar i den globala klimatstrejken som gick av stapeln på fredagen, på initiativ av Greta Thunberg och organisationen Fridays for Future.  MICHAEL HANSCHKE / TT NYHETSBYRÅN
EU:s miljömål

Tyska klimatpaketet: Sänkt tågmoms och skatt på utsläpp

Skatt på utsläpp av koldioxid inom transportbranschen, handel med utsläppscertifikat och bensinskatt som återinvesteras i klimatskydd. Det är några av de åtgärder som ingår i den klimatstrategi som den tyska regeringen kommit överens om, skriver Reuters som har gått igenom paketet.

Dessutom väntar utökade skattelättnader för elbilsköpare fram till 2025. Regeringen siktar på att ha över en miljon laddstolpar för elbilar klara år 2030.

Den statligt ägda tågoperatören Deutsche Bahn kommer också att få ytterligare 1 miljard euro per år fram till 2030, för att rusta upp och bygga ut tågräls. Samtidigt ska momsen på tågbiljetter sänkas från 19 procent till 7 procent för att göra tågresorna billigare.

Igår 19:41
Läs mer om EU:s miljömål
hur hårda kreditrestriktioner som kan utfästas
Facebooks vd Mark Zuckerberg.  JOSHUA ROBERTS / TT NYHETSBYRÅN
Facebook / Bolagsnyheter
Majoritet vill sänka skatten för äldre som jobbar

Facebook: ”Tiotusentals” appar stoppade i granskning

”Amorteringskraven ökar riskerna hos hushållen”

Facebook har stoppat ”tiotusentals” appar i sin granskning av datahanteringen, som sjösattes i spåren efter Cambridge Analytica-skandalen förra året. Det skriver sociala medier-jätten själv i ett blogginlägg.

Washington Post noterar att Facebook tidigare har vidtagit åtgärder mot ett hundratal applikationer. De appar som nu berörs har stoppats tills vidare ”av olika orsaker”, heter det i inlägget.

Enligt tidningen lär uppgiften återigen skapa diskussion om huruvida sociala medier bör regleras hårdare.

Igår 17:53
undefined

Facebook medger: Har lyssnat via Portal-enheter

Rapporterna om techbolag som visat sig använda röstinspelningar av användarnas konversationer med AI-assistenter för diverse analyser har avlöst varandra under 2019. Och nu sällar sig Facebook till skaran av bolag som använt röstinspelningar för analyser, detta via företagets kommunikationsenheter under namnet Portal. Det rapporterar Bloomberg.

Precis som de andra techjättar som ertappats med beteendet, så hävdar Facebook att man låtit konsulter ta del av inspelningar primärt med syftet att förbättra teknologin. Facebook uppger nu att man kommer att göra det möjligt att stänga av funktionen som skickar vidare inspelningarna för analys.

19 sep
Läs mer om Facebook / Bolagsnyheter
och hår. Argumentationen från Per Bolund
Dracula slår tillbaka hela japanska versionen
riskerna är inte över, varken på
Amorteringskravet i kombination med ökade blancolån Iransanktionerna
Amorteringskrav sågas av professor

USA inför sanktioner mot Irans centralbank

USA har infört sanktioner mot Irans centralbank. Det sa den amerikanske presidenten Donald Trump till medier på fredagen, rapporterar Wall Street Journal.

Beskedet kommer nästan en vecka efter de drönarattacker mot oljeanläggningar i Saudiarabien som USA har anklagat Iran för att ligga bakom.

– Vi har aldrig gjort det på den här nivån tidigare, sa Trump vid en pressträff i Ovala rummet.

Finansminister Steven Mnuchin sa samtidigt att de nya sanktionerna stryper Irans sista finansieringskälla.

Igår 15:28
Donald Trump. TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN

Trump lovar att ”kraftigt utöka” Iransanktionerna

USA kommer att ”kraftigt” utöka sanktionerna mot Iran, meddelar president Donald Trump på Twitter. Trump skriver att han har beordrat finansminister Steve Mnuchin att vidta åtgärden.

Beslutet kommer några dagar efter helgens attack mot saudiska oljeanläggningar som USA och Saudiarabien beskyller Iran för.

Iran har förnekat att man låg bakom attacken.

Oljepriset föll initialt på beskedet, därefter bromsades dagens oljeprisfall på beskedet.

18 sep
Läs mer om Iransanktionerna
”Dags att lätta på amorteringskravet” Dagens bolagsnyheter
Arkivbild: Françoise Bettencourt Meyers.  Francois Mori / TT / NTB Scanpix
till försäljning i april var en Dagens bolagsnyheter

Sminkjättens franska nota: 320 miljoner euro i restskatt

Sminkbolaget L’Oréal ska betala sammanlagt runt 320 miljoner euro – motsvarande strax över 3,4 miljarder kronor – efter en upptaxering, enligt en överenskommelse med franska skattemyndigheter. Det skriver Reuters.

Några ytterligare detaljer kring uppgörelsen har inte lagts fram, förutom att det rör sig om tre av bolagets varumärken och handlar om femårsperioden mellan 2014 och 2018.

Summan kommer att bokföras som en oförutsedd utgift i årsredovisningen, men kommer enligt bolaget inte att få några löpande konsekvenser på resultatet.

De breda prisfallen på bostäder tog Igår 18:30
Gerald Herbert / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ving-ägare behöver miljarder för att undvika total kollaps

Finansinspektionen la på onsdagen fram en

Brittiska resejätten Thomas Cook, som bland annat äger svenska Ving, uppger att dess långivare krävt ytterligare 200 miljoner pund, motsvarande 2,4 miljarder kronor, för att undvika fullkomlig kollaps.

Sedan tidigare har Thomas Cook tillsammans med sin kinesiska partner Fosun gått med på en plan om att tillföra bolaget 900 miljoner pund.

Trots turbulensen i och med reseföretagets ansökan om konkursskydd ska svenska resenärer inte oroa sig, enligt Ving.

– Som resenär är det inget man berörs av, sa Vings kommunikationschef Fredrik Henriksson till DI i veckan.

Igår 07:56
Läs mer om Dagens bolagsnyheter
Finansinspektionen håller nu ett öga även
Klimatförändringarna
höstens val och många tror att
Greta Thunberg under dagens klimatstrejk i New York. Eduardo Munoz Alvarez / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Thunberg: Hoppas strejker leder till vändpunkt

mot amorteringskravet. Det medger Finansinspektionen för

Klimataktivisten Greta Thunberg hoppas att dagens klimatstrejker världen över kommer bli en slags ”social vändpunkt” som får beslutsfattare att agera mot klimatförändringarna. Det säger 16-åringen till AFP – och kallar också den globala uppslutningen till klimatstrejkerna ”otrolig”.

– Jag hoppas det här visar hur många människor som verkligen är engagerade och sätter press på ledare, speciellt innan FN:s toppmöte, säger hon, som själv deltar i en klimatstrejk i New York i USA.

inga nya planer på att göra Igår 17:30
Catharina Elmsäter-Svärd och Anna Broman. Foto: Pressbilder Skärmdump från Sodastreams hemsida, 20 september
undefined

Företag hakar på strejk för klimatet: ”Åter 21 september”

Den globala klimatstrejk – initierad av svenska Greta Thunberg och organisationen Fridays for Future – som pågår under fredagen har fått flera bolag, både svenska och internationella, att haka på. Det skriver Veckans Affärer som listar ett antal företag som visar sitt stöd för initiativet.

Bland annat har israeliska Sodastream stängt sin sajt för dagen. Där sågs under fredagen bara ett meddelande om att bolaget ”strejkar i solidaritet med den unga generationen”, samt ett ”åter den 21 september”.

På svensk mark har lastbilstillverkaren Scania valt att lägga ner all verksamhet under fredagen, för att i stället utbilda de anställda i klimat- och miljöfrågor.

Nya siffror: Stort prisfall efter amorteringskravet Igår 15:07
Klimatmanifestationen har inletts i Australien.  Steven Saphore / TT NYHETSBYRÅN

Miljontals väntas ansluta till Thunbergs klimatstrejk i dag

Under fredagen kommer miljontals människor ledda av svenska Greta Thunberg och organisationen Fridays for future strejka för klimatet – från Melbourne till Delhi och New York. Det skriver The Guardian.

Totalt planeras över 3 300 klimatstrejker enligt Fridays for futures. Aktivister strålar samman i 120 länder på samtliga världens sju kontinenter.

– Vi, de unga, är rädda för att vår framtid förstörs av klimatförändringarna. Inspirerade av Greta Thunberg har vi anslutit oss till kampen för klimaträttvisa, säger den sydafrikanska aktivisten Ruby Sampson, vars organisation African climate alliance klimatstrejkar i Kapstaden i dag, enligt TT.

Thunberg befinner sig själv i New York där hon befinner sig för FN:s klimattoppmöte, vilket inleds måndag.

Igår 05:14
Läs mer om Klimatförändringarna